115

Slik rengjør du den fettete kjøkkenvifta

En ren kjøkkenvifte minsker faren for brann. I tillegg vil den fungere bedre enn en grisete vifte, og du får dermed renere luft og et bedre innemiljø.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

4. januar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240104091216415.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240104091216445.jpg?maxwidth=900
0

Når du lager mat på komfyren eller platetoppen, kommer damp og fett inn i kjøkkenvifta. Dette gjør filteret mer og mer fettete over tid. Derfor bør du rengjøre kjøkkenvifta ved jevne mellomrom for å unngå brannfarlige situasjoner.

Varmen og eventuelt flammer fra matlagingen kan nemlig gjøre at fettet i filteret tar fyr. Hvis kjøkkenvifta er i gang, sprer ilden seg raskt oppover i den fettete luftekanalen, noe som gjør det ekstra brannfarlig.

En ren kjøkkenvifte er også mer effektiv enn en grisete, fordi den får bedre trekk. Da blir det mindre stekeos og du får friskere luft i hjemmet ditt.

Så ofte bør du rengjøre kjøkkenvifta

Bruken avgjør hvor ofte du bør rengjøre kjøkkenvifta – noen lager mat med stekeos daglig, mens andre står sjeldnere over grytene. Det anbefales uansett at kjøkkenvifta rengjøres minst hver sjette måned, men gjerne oftere. For mye fett kan gjøre at kjøkkenvifta blir ødelagt og i verste fall føre til brann – Brannvesenet mener derfor at viften bør rengjøres hver tredje måned.

Skulle filteret være gammelt og/eller være vanskelig å vaske rent, bør det byttes ut.

Slik vasker du filteret

Alle kjøkkenvifter har fettfilter. De er som regel synlige på undersiden av kjøkkenvifta og er enkle og ta ut og inn. Ofte finnes det en knapp eller håndtak å bruke for å få ut filtrene. For sikkerhets skyld, burde du slå av sikringen eller trekke ut stikkontakten til kjøkkenvifta før du tar ut og setter inn filteret.

De fleste filtre kan legges i oppvaskmaskinen og vaskes på et vanlig program. Pass på at maskinen er tom, slik at det ikke dannes fettlag på andre ting.

Hvis du ikke har oppvaskmaskin, kan du legge filteret og filterristen i en balje med varmt vann og fettløsende salmiakk eller Zalo (eller en blanding av disse to) og la det ligge over natten. Bruk en «utbrukt» oppvaskbørste til å vaske av fettrestene, skyll godt og la filteret tørke fullstendig før du putter det tilbake på plass. 

Når filteret er ute, burde du benytte anledningen til å vaske undersiden av viften.

Kullfilter?

Noen kullfiltre kan vaskes – også i oppvaskmaskinen – mens andre må skiftes ut 1–2 ganger i året (ofte de som består av tynne tøy- eller stoffmatter), i tillegg til jevnlig vask av filterristen.

Det er vanlig med kullfilter i blokkleiligheter og bygårder. Da sendes ikke stekosen ut av boligen gjennom avløpsrør, men gjennom kullfilteret og tilbake ut i rommet.

PS!   Gjerne legg inn i kalenderen når vifta bør rengjøres de neste gangene, for å bli påminnet om dette ved riktig mellomrom.

2777
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også